Thajské jedlo – 10 vecí, ktoré určite musíte ochutnať

Thajské jedlo – 10 vecí, ktoré určite musíte ochutnať

Kokosové mlieko je láska. Tým pádom je láska aj thajské jedlo, pretože sa v ňom kokosovým mliekom rozhodne nešetrí.
Tak ako všade inde a vždy, aj v Thajsku sme veľa jedli a ochutnali toho čo najviac, takže teraz vieme, čo by ste určite mali ochutnať aj vy. Na durian sa vykašlite, smrdí.


1. Mäso na paličke

Toto bola prvá vec, ktorú sme si v Thajsku dali a pravdepodobne bude aj vaša. Kuracie, bravčové, krevetky, párky či mäsové guličky na paličke sú najväčší trhák thajských streetfoodov. Jednu paličku s niekoľkými kúskami kúpite za približne 50 bahtov. Videli sme aj paličky s krokodílim mäsom, švábmi, škorpiónmi. You name it! Thajské ražniči určite ochutnajte. Vynikajúce je najmä kuracie satay v arašidovej omáčke.

Thajské jedlo - mäso na paličke

2. Mango sticky rice

Lepkavá ryža v kokosovom mlieku, posypaná opraženými sezamovými semiačkami a sladké čerstvé mango je jedlo, pri ktorom budete rozmýšľať ako ostať žiť v Thajsku, aby ste sa ho nemuseli vzdať. Mango sticky rice majú snáď všade a dostanete ju kúpiť od 50 bahtov do 150 bahtov, podľa toho kde ste. Najlacnejšia bude pravdepodobne v Bangkoku. Bude vám chutiť aj ak nemáte radi mliečnu ryžu, je to úplne iný level. Keď sa dezert podarí, je to úplne iné ráno!

Mango sticky rice, thajské jedlo


3. Tom Kha Gai a Tom Yum

Konečne sme pochopili aký je rozdiel medzi Tom Kha a Tom Yum. Medzi týmito polievkami na Slovensku moc nerozlišujú a lejú do oboch často kokosové mlieko, ale to je práve ten rozdiel. Tom Kha je vývar s kokosovým mliekom a Tom Yum je len vývar alebo vývar s nesladeným zahusteným mliekom (evaporated milk).


Tom znamená v podstate „polievka“ (presnejšie „niečo variace sa“), Yum je vo voľnom preklade niečo sladokokyslé.  Kha v názve Tom Kha Gai znamená koreň galangalu, o ktorom sme si donedávna mysleli, že je zázvor, a Gai alebo Kai je kuracie mäso. Trip do Thajska bol skutočne obohacujúci aj čo sa týka pochopenia thajských jedál. Tom Kha sa veľmi často konzumuje s ryžou, ako také curryčko. Tom Yum normálne ako polievka. Okrem toho sú si však veľmi podobné. V oboch nájdete citrónovú trávu, galangal, listy citrónovníka tŕnitého, limetková šťava, chilli a rybacia omáčka.
Náš favorit je Tom Kha Kai, lebo gues what? – kokosové mlieko <3

4. Panang Curry

Naša najväčšia curry láska v Thajsku. Panang Curry sme jedli za 21 dní asi tak 15-krát. Je toj emne pikantné curry, pozostávajúce z hustej krémovej omáćky z kokosového mlieka, thajských byliniek, cibule, cesnaku, papriky, najčastejšie s kuracím ale spravia vám ho aj s morskými plodmi alebo bravčovým. Najlepší panang sme jedli na hipíckej pláži v reštike Mama Chicken, ale zlý sme nemali asi nikde, takže pokojne objednávajte. Stojí okolo 150-200 bahtov bez ryže. Kulinársky zdatní, tu máte recept na toto dokonalé thajské jedlo.

5. Masaman Curry

Masaman má na prvý pohľad aj ochutnanie podobný feeling ako náš guláš, hustá omáčka s veľkými kúskami hovädžieho mäsa a horúcich zemiakov, a na horúcich zemiakoch si rovnako popálite jazyk, keď ste pažravý netrpezlivý debil ako ja 😊. Pre Masaman curry je typická aj chuť a vôňa klinčeka, škorice a kardámonu. Je to taký fusion thajských a indických curry.
Na rozdiel on iných karíčok, toto nie je až také štiplavé, takže je úplne OK aj pre takých chilli-pussies ako my. Viete si ho dať aj s iným mäskom, ale originálne je s hovädzím, tak nevymýšľajte.


6. Morning Glory [Pad Pak Boong Fai Daeng]

Tento teplý “šalát” nám k jedlu odporučili domáci v jednej street food reštike v Bangkoku a potom sme sa s ním stretávali takmer všade. Je to evidentne obľúbená príloha, prípadne aj hlavné jedlo. Ako len chcete…
Hlavná ingrediencia je rastlina, ktorá u nás nerastie a vyzerá nejako takto.

Je to nejaký typ vodného špenátu, ale vyzerá ako dáka burina. Na prvý pohľad by vás asi nenapadlo ho uvariť a zjesť. Thajci sú ale vynaliezaví.
Okrem tejto buriny je tam aj cesnak, čili, ustricová a sójová omáčka, cukor. Toto všetko pokrájate a hodíte n panvicu,  za 90 sekund mate hotovo. Chutí to ako nejaké na panvici upečené zelené fazuľky, len inak 😀

Morning Glory Thai street food/Jedlo v Thajsku


7. Papaya salad [Som Tum]

Keď sme si objednávali Papaya salad, čakali sme niečo so sladučkou dužinou papáje… Čakali sme zle. Ale to nevadí, bolo to prekvapivo dobré! Hlavnou ingredienciou do tohto šalátu je totiž nezrelá zelená papája, nie sladká žltá. Do šalátu idú aj sušené krevety, iba tak na posypanie, sladká červená paprika, arašidy, limetka, cesnak, rybacia omáčka a samozrejme čili a klasické koreniny ako soľ a čierne korenie. Super ľahké obedové jedlo alebo keď ste nenažrané prasiatka ako my dvaja, tak aj ako šalát k hlavnému. Papaya salad sme prvýkrát ochutnali na epickej pláži Phra Nang beach (viac v tomto blogu) a nachystali nám ho v reštauračnej loďke, ktorá tam priplávala.


Ak ste dostali chuť, skúste tento recept.

8. Pad Thai

Ako by sme mohli zabudnúť na Pad Thai. Toto thajské jedlo budete jesť, aj keby ste nechceli. Majú ho všade a je pravdepodobne jedno z najlacnejších hlavných jedál. Ale je vynikajúce!

Sklenené rezance so zeleninou, tofu, mäskom ale aj bez mäska s poriadnou šupou arašidov a limetky. Je takmer nemožné sa ho objesť. Paradoxom je, že Pad Thai nie je pôvodne thajské jedlo, ale dostalo sa do Thajska z Číny. Thajci si však z neho rýchlo spravili jeden z najobľúbenejších národných pokrmov.

Počas týždňovej po-návratovej depresie sme si Pad Thai hneď navarili aj doma. Ak chcete aj vy, určite si kúpte tamarindovú pastu, bez nej to nie je ono. Tu je recept.

Pad Thai, thajské jedlo

9. Thajské palacinky

Nie len Francúzi majú svoje crépes. Thajské palacinky (Roti) sa balia do štvorca, sú chrumkavejšie aj trošku viac olejovejšie, plnené sú lokálnym sladkým ovocím. Kombo banán-nutella ešte polievajú salkom a palacinku vám podajú nakrájanú na jednohubky. Och, dali by sme si.

thajské jedlo - palacinky


10. Hocijaký seafood

Prosím, nemajte predsudky voči morským plodom, skúste ich. Nemusíte hneď chlípať ustrice, ale v Thajsku môžete za dobrú cenu ochutnať aj také špeciality ako homár alebo blue crab (modrý krab). A to je fakt fajné, lahodné biele mäsko, ktoré nemá ďaleko od ryby. Určite si treba dať aj krevetky – v Pad Thai, v Tom Kha Kai, v karíčkach, na paličke… Fakt.

Ak ste milovníci morských plodov, na svoje si prídete napríklad v Bangkoku. Odporúčame Train Night Market Ratchada, kde sme si dali kýbel morských plocov v pikantnej omáčke. K tomu dostanete rukavičky a feast môže začať!

BONUS: Šunkovo-syrový toast zo 7 Eleven

Toto nie je thajské jedlo, je náš guilty pleasure, ktorý má ďaleko od autentickej chuti Thajska. Ale ak zatúžite po syre, ktorého tam mimochodom veľa nenájdete, choďte do toho. Ham and cheese sandwich kúpite v potravinách 7 Eleven za 25 bahtov (75 euro centov) a tam vám ho aj hodia do toastera a zohrejú. Skvelý snack na nočné žrútky aj jednoduché raňajky. Dobrú chuť!

O thajskom jedle a iných thajských prekvapeniach sme písali aj v tomto blogu.

Ďalšie články:

ivalka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *